onsdag 14 januari 2015

Ekonomi – föräldrarnas ansvarPrivatekonomi är en väldigt stor del av varje vuxen människas vardag, vare sig man vill eller inte. Är det då inte konstigt att man i skolan knappt snuddar vid ämnet? Man har bra koll på hur en atom är uppbyggd men ingen vidare aning om vad ränta är eller hur den påverkar lån och investeringar. (Ursäkta alla NO-lärare) Inte undra på att unga har skulder på 1,2 miljarder hos kronofogden när kunskapen om ekonomi är så pass låg. Ungdomar lever i en värld överfylld med erbjudanden om abonnemang, snabba lån, appar, medlemskap och näthandel. Utan ekonomikunskap saknar man helt grunden för att kunna ta ställning till om erbjudanden och villkor är bra eller rent av urusla. Eller hur de påverkar plånboken i långa loppet.

Hela ansvaret att lära barnen hamnar istället hos föräldrarna. Som i sin tur också lärt sig mer om atomer än om privatekonomi. Inte särskilt hållbart med andra ord.

Det är en av anledningarna till att den här bloggen finns. Syftet är att du som förälder ska kunna hämta kunskap och hitta verktyg att lära dina barn. Viktigt att påpeka är att jag varken är ekonom, pedagog eller barnpsykolog. Bara en förälder med stort intresse för privatekonomi och som anser att man kommer långt med kunskap, kreativitet och en rejäl skopa sunt förnuft.

Som många andra föräldrar sparar vi i vår familj även en buffert till barnen. Vid 18 års ålder kommer det att vara en bra slant. Tanken är däremot inte att barnen ska få pengarna då. De ska få ta över ”pengamaskinen” när vi känner att de kan ta ansvaret. Att utbilda barnen om ekonomi är vår försäkring att de som vuxna kan fatta sunda ekonomiska beslut. Vi vill ju inte att 25 års enträget sparande slösas bort i ett svep på några rejäla fester och en partyresa till Ibiza.

Vill du fördjupa dig om hur man sparar till barnen och själv bygger en pengamaskin så kan jag varmt rekommendera bloggen Rika Tillsammans. Kolla gärna in delen om dottern Freja där många inlägg berör sparande till barn. Mycket intressant och inspirerande!


Jag anser också att ju tidigare man börjar, desto enklare och mer självklart blir det allt eftersom barnen växer och blir större. I sena tonåren kanske det är för sent när man hellre väljer att lyssna på kompisar än på föräldrarna.

Lär dem bara grunderna och du har kommit en mycket bra bit på väg, förmodligen mycket längre än många andra.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar