lördag 10 januari 2015

Fickpeng eller ge pengar vid behov?


Trenden är tydlig. Fler och fler föräldrar väljer att ge barnen pengar vid behov. Enligt Nordeas undersökning har andelen föräldrar som ger fickpeng minskat från 76 % 2006 till 60% 2013. Så många som 32% anser att barnet är för ungt eller omoget. Man har med andra ord inte så höga förväntningar att barnen ska kunna hantera pengar.

Av den majoritet som ändå väljer att ge fickpeng till sina barn har hela 90% som huvudargument att lära barnet att ta ansvar för sina pengar.

Hela syftet med att ge fickpeng är att ge barnet en förståelse för pengars värde. Att pengar tar slut och man behöver hushålla med dem. Att avgöra om det man tänker köpa är värt pengarna eller om man ska spara vidare till något bättre. Men framförallt, att klara sig själv. Det är bra för självkänslan att inte behöva tjata eller be om pengar av sina föräldrar. Om du vill du ha något, spara ihop och köp den själv. Min son är sällan så nöjd som när han själv samlat ett gäng burkar, pantat dem och får köpa något för pengarna. Egna pengar. Eget ansvar. Ökad självkänsla.

Genom att ge barnet pengar vid behov bygger man upp en falsk förståelse att vill-jag-ha-något-så-får-jag-det-direkt. Varför vänta när jag kan få det jag vill här och nu? Dessutom så behöver jag ju inte betala själv.
Om man lär sig det från tidig ålder så blir den en enorm omställning den dagen man inser att SMS-lånen eller de dyra kreditköpen inte var så vidare smarta. Finns det ens något alternativ till snabba cash? Kanske man undrar.
Då är det för sent. Har man aldrig fått lära sig det så kommer alternativet, att spara, inte heller särskilt naturligt.

Vi som föräldrar har ett stort ansvar här. Tack och lov kan vi hjälpa barnet på bästa möjliga sätt med ganska enkla medel. Men framför allt behöver vi själva först inse hur viktigt detta är.


Att börja med veckopeng är ett utmärkt sätt att lära barn grundläggande ekonomi. Det behöver inte vara krångligare än att så.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar