måndag 5 januari 2015

Så börjar du målspara.Målsparande är ett utmärkt sätt att få barn att tänka långsiktigt och inse att belöningar inte alltid kan ske direkt. Här och nu. Vill man ha något så får man spara och längta.

Precis som att en anmälan till ett lopp ökar träningsmotivationen om man löptränar så blir sparandet roligare med ett uppsatt mål. Förmodligen blir vägen mot målet dessutom både snabbare och rakare på köpet.

Belöningen kommer som ett brev på posten när ditt barn nått målet och kan köpa exakt det som han eller hon sparat till. 
Visst kan det vara jobbigt att inte få det man vill direkt men oftast går tiden rätt snabbt och rätt som det är har man nått sitt mål. ”Den som väntar på något gott..."

En viktig förutsättning för ett lyckat målsparande är ett kassaflöde. Det vill säga ett inflöde av pengar på kontot (spargrisen i det är fallet). Ju stadigare inflöde desto bättre.
Utan återkommande fickpeng kan det kännas hopplöst att spara till någonting alls. Vet man inte när nästa slant trillar in så kan man heller inte planera sitt målsparande. Visst, man kan spara pengar som ges vid födelsedagar eller när man ber om det. Men man vet aldrig i förväg hur mycket eller lite det blir. Se hellre det som en bonus som ger extra skjuts på vägen mot målet.


Så hur början man då?

Börja med att bestämma ett sparmål.
För målformulering brukar man använda sig av modellen SMART. Den fungerar utmärkt även för ekonomiska mål, stora som små.

Målet ska vara:
- Specifikt
- Mätbart
- Attraktivt
- Realistiskt
- Tidsbestämt

Specifikt
Ange exakt vad du ska spara till. Radiostyrd bil på av märket X. Inte bara "leksaksbil".

Mätbart
Pris 399 kr hos butiken X.

Attraktivt
För att kunna nå målet behöver man längta riktigt mycket. Om habegäret är stort känns uppoffringen enklare och belöningen något som ditt barn verkligen ser fram emot. Blir man glad av att tänka på belöningen så har man hittat rätt. Ett tips är att sätta upp en bild på det som du eller ditt barn sparar till som påminner om målet med jämna mellanrum.

Realistiskt
Målet måste vara möjligt att uppnå inom en rimlig tid. Är målet för högt uppsatt så finns risken att man inte orkar hela vägen fram. Ett tips är att börja med ett mindre och enklare sparmål. Det ger oftast blodad tand att nå målet och nästa utmaning blir då lite större.

Tidsbestämt
Sparande är enkelt att tidsbestämma. Du kan snabbt räkna ut hur mycket du kan avvara eller tjäna ihop varje månad och dividera summan för ditt mål med månadssparandet. Det vill säga, om bilen kostar 399 kr och du kan spara 80 kr varje månad så har du nått ditt mål efter 5 månader.

Gör så här

1. Börja redan idag med att sätta upp ett mål enligt SMART.
2. Lägg undan summan som du bestämt varje månad. Gärna direkt, innan pengarna hinner gå till annat.
3. Längta och låt tiden göra jobbet.
4. När du nått ditt mål. Köp köp! Det är du gott och väl värd.
5. Sätt upp ett nytt mål och börja spara till det.

Spartavlan är särskilt framtagen för att hjälpa barnet förstå grundläggande ekonomi och hur man målsparar. Läs mer om den här.

Lycka till med sparandet!Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar