Spartavlan!

Tavlan är anpassad för veckopeng i första hand och pengen bör ligga mellan 15 – 45 kr per vecka. Därför passar tavlan bäst för barn mellan 5 – 12 år, ungefär.


SPELPLANEN

Vad du behöver
- Affisch med spelplan (finns att köpa hos http://melvinochjag.se/product/spartavla )
- Ram med front som tål whiteboardpennor. (Vissa ramar med för mjukt plastglas kan vara svåra att sudda ut) Ikeas RIBBA-serie brukar fungera bra.
- Whitebardpenna. Gärna en mörk med ganska tjock spets så att det syns ordentligt.
- Valfri typ av sparbössa. Gärna någon som är lite svår för barnet själv att öppna. Men den ska vara öppningsbar så att man räkna pengar och enkelt ta ut när man vill köpa saker.
- Häftmassa.


Spar-resan börjar längst ner till vänster på tavlan vid START. Mellan start och mål är det 1 000 steg där varje steg motsvarar 1 krona. För varje sparad krona kommer du alltså ett steg närmare målet. Använd en mörk whiteboardpenna och dra ett streck från START fram till den summa som finns i sparbössan.
Har barnet exempelvis 245 kr så drar man ett streck från START över de vita prickarna fram till 245 kr. Barnet ska ju så klart rita självt, det är ju en del av roligheten.För att ytterligare förtydliga summan så fyller man även i det aktuella saldot längst ner till höger i rutan som heter SALDO. Skriv helt enkelt 245 i rutan. Då ser ni också snabbt hur mycket pengar som finns och slipper räkna prickarna på tavlan varje gång. Det är även en liten försäkring i fall en del av strecket skulle råka suddas ut, då finns summan angiven på två ställen.


SPARBONUS
Med jämna mellanrum ges en sparbonus! Det är helt enkelt en morot att spara lite till och lite längre. Bonusen innebär att barnet får en extra slant för att man varit duktig och sparat så bra. Det blir en sporre och ger en möjlighet att hoppa fram några snäpp på spelplanen. Bonusen blir också tydlig genom att man hela tiden kan se nästa bonus i förhållande till det egna sparandet.
Tryter sparmotivationen kan man som förälder alltid säga ”Se här, spara bara lite till så får du en extra veckopeng”.Lyckas barnet med bedriften att inte frestas till köp efter vägen och målmedvetet spara ihop 1000 kronor så får man hela tio gånger veckopengen som belöning. Bestäm gärna redan i förväg hur den extra summan ska användas. Ska den ingå i sparmålet, blir den början på ett nytt sparande eller ska de direkt in på bankkontot för ett mer långsiktigt sparande.


SPARMÅL
Huvudsyftet med tavlan är egentligen inte att barnet ska spara ihop 1 000 kr. Det är bara spelplanen som sträcker sig så långt. Nej, syftet är att ge barnet en god förståelse för vad saker kostar samt få in ett långsiktigt tänk genom att spara till något man längtar efter.

Sätt upp ett sparmål. Enklast är att plocka fram några leksakskataloger eller besöka en leksaksaffär. Fysiskt eller på nätet spelar ingen roll. Fota, printa och klipp ut bilder på det som barnet gärna vill ha och visa var på tavlan de olika sakerna kostar. Med fördel är även priset med på bilden.

Ett tips är att ta en bit häftmassa och sätta upp bilder efter vägen på spelplanen. Det kan vara allt från en Bamsetidning för några tior, ett leksaksdjur för ett par hundra till en större legobyggnad för närmare tusen kronor.
Sätt helt enkelt upp och synliggör spännande sparmål för barnet. Låt barnet välja ut några saker och låt bilderna sitta kvar. När man nått fram till den aktuella bilden så får man välja om man vill köpa eller spara vidare till nästa, förhoppningsvis, ännu bättre saken.

En sak som kan vara värt att poängtera är att har barnet nu varit duktigt och sparat ihop till något som man verkligen längtat efter så måste man få köpa det direkt. Jag menar direkt, dra inte ut på det som förälder och vänta till ”nästa helg” när du har tid. Prioritera in en vända till leksaksaffären när sparmålet uppnås, gärna samma dag. Det är dom värda. Varför ska man annars spara om man ändå inte fick köpa det som man så länge sparat till? Och, låt barnet betala i kassan med de egna pengarna.
När ni kommer hem igen, stoppa tillbaka eventuell växel i sparbössan och ta bort kostnaden från spartavlan så att saldot stämmer.


INTRODUCERA BARNET
Bestäm hur mycket som ska ges i veckopeng och berätta för barnet vad en veckopeng är och hur det fungerar. Ett tips är att ge det i samband med lördagsgodis och ev städning av det egna rummet. Lördagar brukar barn ha koll på. I varje fall mina barn.
Berätta för barnet hur tavlan fungerar och vad som händer om man är duktig och spar sina pengar.
Berätta gärna även för mor- och farföräldrar vad som gäller kring veckopengen och hur tavlan fungerar.


EKONOMISKA MISSTAG – EN DEL AV LÄRANDET.
Dåliga ekonomiska beslut gör vi alla då och då. Men om vi gör dem i tidig ålder när summorna inte är så stora så kanske vi inte behöver göra om samma misstag senare i livet när det kan vara mer förödande.
Så var inte rädd för att barnet gör misstag och exempelvis väljer att spendera hela sparsumman en månad. Hamnar man på noll igen så märker man hur svårt det är att bygga upp till samma nivå igen. Då kanske barnet är lite mer försiktigt nästa gång och gör mer genomtänkta val innan alla pengar spenderas.
Väljer barnet att köpa något som innebär att en mycket stor del av sparpengarna försvinner så bör du som förälder åtminstone förklara vad det innebär innan det sker. Att pengarna kommer försvinna från spartavlan och att man får börja längre bak nästa gång. Om barnet inte är medveten om detta innan så kan det komma som en obehaglig överraskning. Kanske tappar man sugen att spara igen om pengarna hastigt försvann, och man inte riktigt förstod varför.


LEK OCH GÖR SPARANDET TILL NÅGOT ROLIGT!
Se tavlan som ett hjälpmedel att tydliggöra och visualisera ekonomi för barnet. Den hjälper dig att ge barnet svar på frågor som:

Varför ska man spara?
Vad innebär det att saker kostar olika mycket?
Hur länge måste man spara för att kunna köpa det man vill?
Var kommer pengar i från och hur får man mer?

Genom att tavlan hänger på väggen och ständigt förändras så blir det naturligt att prata om den med jämna mellanrum. Man svarar på frågor som barnet har, förklarar saker och längtar. Längtar till nästa veckopeng då man nått sitt mål och kan köpa den där saken.

Helt plötsligt har ekonomi blivit naturligt att prata om och pengar inget abstrakt som bara finns på ett bankkort eller i en sparbössa.

Affischen finns att köpa hos http://melvinochjag.se/product/spartavla

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar